رله پکیجی چیست؟ کاربرد رله پکیجی
رله پکیجی دسته ای از انواع رله های با کنتاکت مکانیکی است که با پالس تولید شده از فیدبک ها ی دریافتی،مدار را قطع و وصل میکند و اصطلاحا سوییچ زنی میکند. رله پکیجی یکی از پرتقاضاترین انواع رله در بین تعمیرکاران و تولید کنندگان است. رله پکیجی به نام رله فن هم شناخته میشود و بخاطر نوع کاربردی که دارد، رله شیرگاز پکیج هم نامی مرسوم برای رله پکیجی است. قصد داریم شرح مختصری درباره آن در این مقاله ارائه کنیم. رله های پکیجی کاربردها و مصارف متنوعی دارند از جمله :
- دیگ های بخار
- سیستم های تهویه مطبوع
- یخچال و فریزر
- سیستم های ارائه دهنده آب داغ مثل انواع پکیج های دیواری بوتان، ایران رادیاتور و ..
- اجاق های مایکرویو
- بخاری های فن دار یا فن هیتر
پرکاربردترین مصرف رله پکیجی در پکیج های دیواری و آبگرمکن ها و سیستم شوفاژ است. به همین دلیل شرح خلاصه ای از کاربرد رله پکیجی در عموم پکیج ها ارائه میشود.
عملکرد رله پکیج در پکیج دیواری
مهم ترین قسمت، مغز متفکر و فرمان دهنده پکیج های دیواری، برد پکیج است.همه اندازه گیری هایی که توسط سنسورهای دما، فشار، گاز و ... جمع آوری شده به برد پکیج ارسال میشود و توسط میکروکنترلر پردازش میشود و سپس فرمان مناسب از طریق پالس ولتاژ به المان های کنترل کننده هر بخش ارسال میشود.
یکی از مهم ترین المان های کنترل کننده اجزای پکیج، رله پکیجی است که در برد فرمان پکیج قرار دارد. رله های پکیجی کنترل خروجی ها را بر عهده دارند. در پکیج دیواری حداقل 4 رله برای کنترل خروجی وجود دارد.
برای راه اندازی قطعاتی مثل فن، پمپ و شیر سه راهی پکیج از رله پکیجی استفاده میشود: یک رله برای کنترل شیر گاز، یک رله برای فن و یک رله دوبل برای کنترل شیر سه راهی یا همان شیر سه طرفه. علت استفاده از رله دوبل برای کنترل شیر گاز سه راهی این است که به هنگام ورود برق به نول پکیج یا اصطلاحا برق دار شدن نول، شیر گاز باز نشود و امنیت و ایمنی تضمین باشد.
رله برای فعال شدن نیاز به یک پالس ولتاژ ورودی دارد.این پالس تحریک از خروجی میکروکنترلر به ورودی رله پکیجی اعمال میشود. با اعمال ولتاژ یا قطع آن از دوسر بوبین رله های پکیجی، رله سوییچ میزند و مدار را وصل و قطع می کند.
البته در بعضی از بردهای پکیج ممکن است به جای رله از ترایاک و اپتوکوپلر برای کنترل فن، شیرسه راهی و شیرگاز استفاده شود.
پکیج های دیواری دارای دو سیستم تابستانه و زمستانه هستند. سیستم تابستانه آب گرم مصرفی منزل و حمام را تامین میکند و سیستم زمستانه جهت آب گرم شوفاژها در ایام سرد سال کارایی دارد. برای مثال کارکرد رله پکیجی در بخش سیستم تابستانه انواع پکیج های دیواری بوتان و ایران رادیاتور و عموم پکیج های رایج به طور مختصر به شرح زیر است:
در سیستم تابستانه آب سرد از قسمت فلوسوییچ به پکیج وارد میشود در این هنگام فرمان جرقه زنی و روشن شدن مشعل از برد فرمان صادر میشود و آب سرد توسط شعله گرم میشود.به هنگام خروج آب و حرکت به سمت لوله ها سنسور NTC دمای آب را به برد فرمان و میکروکنترلر گزارش میدهد.در برد فرمان پکیج، دمای گزارش شده با دمای دلخواهی که کاربر بوسیله پتانسیومتر پکیج تنظیم کرده است، مقایسه میشود و اگر پایین تر از محدوده استاندارد باشد شعله باید همچنان روشن بماند در نتیجه مدار وصل خواهد ماند و شیر گاز باید باز بماند.در این هنگام از میکروکنترلر پالسی به رله های پکیجی ارسال میشود که باعث میشود رله پکیجی مدار را بسته نگه دارد. اما در صورتی که دمای گزارش شده به حد نصاب دمای تنظیمی توسط
پتانسیومتر پکیجی رسیده باشد سیگنال لو ولتاژ به رله پکیجی ارسال میشود و رله کنتاکت را باز میکند و مدار قطع شده و شیر گاز بسته میشود، در نتیجه شعله خاموش میشود.
اگر فن پکیج به صورت مداوم روشن یا خاموش باشد و تغییر وضعیت نداشته باشد به احتمال زیاد باید رله پکیجی متصل به فن که در برد فرمان قرار گرفته را تعویض کرد. فن پکیج نقش مهمی در عملکرد آن دارد. هنگام روشن شدن فن مونوکسید
کربن حاصل از شعله توسط فن خارج میشود و همچنین باعث رسیدن اکسیژن کافی برای احتراق می شود. بدیهی است در صورت درست کار نکردن فن پکیج عمل احتراق با اختلال موجه میشود و همچنین پکیج دوده تولید میکند.
عیب یابی پکیج ایران رادیاتور و بوتان
چراشعله پکیج ناگهان خاموش میشود؟ چرا فن پکیج روشن نمیشود یا فن پکیج همیشه و یکسره روشن است؟ این ها علائمی است که هنگام خرابی و معیوب شدن رله فن پکیج شاهد هستیم. رله فن پکیجی به علت اینکه به تعداد بسیار زیاد کنتاکت و سوییچ میزند بعد از مدتی تیغه های کنتاکت آن کارایی خود را از دست میدهند و ممکن است به هم بچسبند، اصطلاحا میگویند رله خال زده است یا سوخته است و باید برای تعویض آن اقدام کرد.
از کجا بفهمیم رله فن پکیج خراب شده است و نیاز به تعویض دارد؟ چطور رله پکیجی را تست کنیم؟
ولتاژ 12، 24 و یا 5 ولت ( بستگی به ولتاژ مصرفی نوشته شده روی رله پکیجی دارد) به دو سر بوبین رله اعمال میکنیم و مولتی متر را در حالت بیزر قرار داده و پراب مولتی متر را به دوسر پایه های کنتاکت رله تماس میدهیم. اگر بیزر صدا تولید کرد یعنی رله سالم و اگر صدایی تولید نشود رله معیوب است.
رله پکیجی چه مشخصاتی دارد؟ برندهای رله پکیجی
رله های پکیجی در انواع 4، 5 و 6 پایه تولید میشوند. ولتاژهای معمول برای رله های پکیجی 5،12 و 24 ولت است. برندهایی که در رله های پکیجی بسیار شناخته شده هستند شامل برند پاناسونیک، امرون، تایکو، تی تی آی، فوجیتسو و ... هستند.
شاید بین این همه برند، دو نام تجاری پاناسونیک و امرون برای مشتریان وخریداران همیشگی و قدیمی رله پکیجی شناخته شده تر باشد. مختصری از رله های پکیجی تولیدی برند پاناسونیک و امرون در ادامه توضیح داده شده است.
رله پکیجی پاناسونیک در انواع 4، 5 و 6 پایه تولید میشود. پاناسونیک رله های 4 پایه خود را در سری ALDP و با ولتاژهای 5، 12 و 24 ولت ، رله پکیجی 5 پایه را با کد ALQ و در ولتاژهای 24،12 و 5 ولت عرضه میکند. همچنین رله پکیجی 6 پایه پاناسونیک با کد سری ALA در ولتاژهای 12 و 24 ولت تولید میشوند.
رله پکیجی امرون در سری 4 پایه با کد G5NB و سری 5 پایه با کد G5Q-14 و مدل 6 پایه با کد G9PA-2 تولید میشود.
خرید رله پکیجی از فروشگاه اینترنتی اسپرینت الکترونیک
اسپرینت الکترونیک مجموعه ارزشمند و به روزی از انواع رله های پکیجی را برای فروش ارائه میدهد که میتوانید از لینک های زیر اقدام به مشاهده و خرید آن ها در فروشگاه اسپرینت الکترونیک کنید. با مراجعه به هر کدام از لینک های زیر میتوانید به رنج و محدوده دسته بندی شده از رله های پکیجی دسترسی داشته باشید.