رله کولری چه نوع رله ای است؟ رله کولری چیست؟
رله کلید کنترل جریان یک مصرف کننده است. بالطبع رله کولری هم مسئولیت کنترل جریان کولرگازی یا اسپیلت را به عهده دارد. رلهکولری، یکی از اجزای مهم در سیستمهای تهویه مطبوع و کولرهای گازی است که به کنترل عملکرد کمپرسور و دیگر اجزای سیستم کمک میکنند.
رله کولری یک سوییچ الکترومکانیکی است که جریان ورودی به قطعات مختلف مانند کمپرسور و بلوور یا همان دمنده در سیستم های تهویه، کولر گازی یا اسپیلت را کنترل میکند. رله کولری مانند یک پیام رسان عمل میکند : میگوید چه زمانی استارت زده شود و چه زمانی مدار متوقف شود.
رله سوییچینگ سیستم تهویه مطبوع یا همان رله کولری مانند یک سوییچ کنترل از راه دور عمل میکند که بر اساس وضعیت سیگنال های کنترلی که دریافت کرده، یک ارتباط الکتریکی را قطع و وصل میکند.
کاربرد و مصرف رله کولری چیست؟ از رله کولری در چه دستگاه هایی استفاده می شود؟
برد انواع کولر گازی و اسپیلت
در یو پی اس ها UPS (Uninterruptible Power Supply) یا همان منابع تغذیه بی وقفه
در برد دستگاه های جوش
استابیلایزرها
محافظ های برق
اینورترها
در سیستم های خانه هوشمند
تجهیزات اینترنت اشیا IOT
یکی دیگر از کاربردهای رله کولری به خصوص سری فیش خور NT90 در سیستم های کنترل دما و رطوبت است : مانند دستگاه جوجه کشی، دستگاه میوه خشک کن و ... .
انواع رله کولری، دسته بندی رله های کولری
انواع مختلفی از رله کولری در بازار موجود است که بیشتر بر اساس نوع نصب و مونتاژ یا بر اساس شکل ظاهری شان دسته بندی یا نام گذاری می شوند.
رله کولری فیش خور نوعی از دسته بندی انواع رله های کولری است که به علت وجود ورودی و خروجی با امکان اتصال فیش به این نام دسته بندی می شوند. البته رله کولری فیش خور در بازار با نام رله کولری NT90 هم شناخته میشوند. رله کولری NT90 علاوه بر کارایی در کولرگازی و اسپیلت در سیستم های کنترل دما مانند دستگاه های جوجه کشی و یا دستگاه میوه و سبزی خشک کن های صنعتی هم کاربرد دارد. رله NT90 یک رله حرارتی (Thermal Relay) است که معمولاً در سیستمهای الکتریکی و به ویژه در کنترل موتورها و کمپرسورها استفاده میشود. این رلهها وظیفه حفاظت از موتورها و تجهیزات برقی را به عهده دارند و در مواقعی که دما به حالت غیرعادی افزایش یابد، عملکرد موتور یا کمپرسور را قطع میکنند تا از آسیبهای جدی جلوگیری شود.
رله فیش خور کولری دارای دو نوع نصب روبردی و پیچ خور هستند. رله NT90 روبردی دارای 5 پایه سوزنی برای لحیم کردن و 3 سوکت فیش خور است. این تیغه ها مربوط به تیغه های کنتاکت و پایه مشترک هستند.
این اصطلاح برای رله های کولری مربوط به اتصال و مونتاژ آن ها روی برد است.رله کولری گوشواره ای پایه هایی برای لحیم کردن ندارد و در دوسر رله سوراخ هایی برای پیچ کردن در نظر گرفته شده است. رله کولری گوشواره ای میتواند از نوع فیش خور یا همان NT90 هم باشد. رله گوشواره ای فاقد پایه روبردی است و 5 عدد سوکت فیش دارد
رله کولری T شکل
این دسته بندی رله کولری بیشتر مربوط به ظاهر رله میشود که مانند حرف T لاتین است . رله کولری تی قابلیت نصب روبردی دارد و در انواع 4، 5 و 6 پایه تولید میشود.
رله کولری شاخک دار
رله های کولری شاخک دار دارای 4 پایه سوزنی مخصوص لحیم کردن روی برد و دو پایه فیش خور(اصطلاحا شاخک) هستند.چیدن پایه یا شاخک های اضافه در صورت عدم نیاز، موردی ندارد. رله کولری شاخک دار بعنوان رله فن کولرگازی بسیار مورد استفاده است.
رله کولری را از ابعاد دیگری هم میتوان دسته بندی کرد:
رله کولری تک فاز
رله کولری سه فاز
رله کولری بی متال:
این نوع رله کولری از انواع رله حرارتی است و اگردمای موتور کولر افزایش داشته باشد اتصال را قطع میکند و موتور کولر خاموش می شود.
رله کولری تاخیری:
این نوع از دسته رله های کولری به هنگام استارت زدن و شروع با تاخیر زمانی همراه است تا از روشن شدن ناگهانی کمپرسور و ایجاد شوک به موتور جلوگیری شود.
رله کولری با چه روندی کار می کند؟ روش کار رله کولری چیست؟
ترموستات کولر دمای محیط را ارزیابی میکند و با توجه به دمایی که کاربر تنظیم کرده مقایسه را انجام میدهد و سیگنال مناسب برای قطع یا وصل مدار پالس مناسب را به رله ارسال می کند.سپس رله کولری با دریافت سیگنال خروجی از ترموستات، با تغییر وضعیت تیغه های کنتاکت، مدار را وصل یا قطع می کند.
هنگامی که مدار وصل می شود، کمپرسور کولر روشن می شود.
وقتی دمای محیط کم میشود و به دمای مطلوب کاربر می رسد، ترموستات پالسی به رله میفرستند تا مدار را قطع کند، در نتیجه کمپرسور کولر خاموش می شود.
تاثیر رله کولری بر سایر قطعات اسپیلت
یکی از قطعات بسیار مهمی که در اسپیلت ها وجود دارد کنتاکتور است. کنتاکتور با وصل کردن مدار جریان برق را به فن، کمپرسور و سایر اجزا میرساند. قطعه ای که جریان برق ورودی به کنتاکتور را کنترل می کند رله کولری است. اگر مشکلی برای رله کولری پیش بیاید ممکن است کنتاکتور بسوزد.
نکات مهم در انتخاب و استفاده از رله کولری:
- هنگام استفاده از رله کولری، باید به مشخصات فنی و حداکثر جریان آن توجه کرد.
- نصب و راهاندازی صحیح این رله اهمیت زیادی دارد تا از عملکرد بهینه و ایمنی سیستم اطمینان حاصل شود.
در نهایت، رله کولری جزء اساسی سیستمهای حفاظتی الکتریکی است که کمک میکند تا از سوختن و آسیب دیدن تجهیزات به دلیل حرارت جلوگیری شود.
مزایای استفاده از رله کولری در کولرگازی:
حفاظت از کمپرسور: تقلیل خطر سوختن موتور در اثر گرمای بیش از حد.
-افزایش عمر مفید دستگاه : با جلوگیری از آسیبهای ناشی از بار اضافی، عمر مفید کمپرسور و سیستمهای تهویه را افزایش میدهد.
ایمنی : جلوگیری از بروز حوادث ناشی از خرابیهای الکتریکی.
به طور کلی، رله کولری به عنوان یک جزء حیاتی در سیستمهای کولر گازی عمل کرده و اجرای دقیق آن موجب بهبود کارایی و ایمنی سیستم میشود.
این رلهها بنا به نوع و کاربرد سیستمهای مختلف تهویه مطبوع انتخاب و استفاده میشوند و هر کدام در حفظ ایمنی و کارایی دستگاه نقش مهمی دارند.
برندهای معتبر رله کولری کدام هستند؟
رله های کولری با نام برندهای متفاوتی در بازار موجود هستند از جمله
کولیون ،
امرون ،
هونگفا،
ان اچ جی ،
هلیشان،
رایکس و ... موجود هستند.
اسپرینت الکترونیک بعنوان جایگزین رله های کولری برندهای گران قیمت،
رله کولری برند هلیشان را به مشتریان محترم پیشنهاد میکند. برند درجه یک چینی هلیشان با تولید رله های با کیفیت و رعایت استانداردهای به روز اروپا و جهان صرف نظر از این که کیفیت بسیار مناسب و قابل قبولی را ارائه می دهد، از هزینه اضافی مشتریان هم میکاهد. شما میتوانید با صرف هزینه ای کمتر رله ای با کیفیت در حد مطلوب برندهای گران قیمتی همچون امرون داشته باشید.
میتوانید با مراجه به
فروشگاه اینترنتی اسپرینت الکترونیک انواع رله های کولری را در ولتاژ ها و جریان های مختلف مشاهده، بررسی و خریداری کنید.